A minőségi bor a szőlőtermelésnél kezdődik

A PrestigeGold egyik partnerének tettünk fel pár kérdést.

A Dominium Pincészet képviselője válaszolt nekünk.

– Mi a fő szempont a bortermelésüknél?

 • Mind a szőlőművelésben, mind a borkészítés folyamatában elsődleges szempont nálunk a természetesség. Nem hiszünk a hangzatos „csodaszerekben”, viszont abban igen, hogy a szőlő meghálálja a törődést. Nem tartjuk magunkat bio szőlésznek, vagy bio borásznak, de az ésszerűség határait betartva próbálunk közeledni ehhez a filozófiához.
  Ökológiai gazdálkodásunk hivatalos tagja nemzetközi ellenőrző szervezetnek, melynek köszönhetően hamarosan minősítéssel rendelkező gazdasággá válunk.
  A művelésében ez annyit jelent, hogy nem használunk semmilyen gyomirtót, próbáljuk kiszorítani a vegyszereket, elsősorban a rovarölő, illetve felszívódó gombaölő szereket, és olyan természetes anyagokból készült komplexeket juttatunk a szőlőbe, amely a növények immunrendszerét hivatott erősíteni.
  A borkészítés folyamán szintén a természetességben látjuk a jövőt. Pincészetünknél egészséges, magas minőségű szőlő kerül feldolgozásra, mely tartalmazza azokat a tápelemeket, illetve élesztőgombákat, mely lehetővé teszi az adalékmentes, fajélesztők nélküli borkészítést. Csak kézzel, ládákba szüretelünk, a termést válogatjuk, a vörösbort kádakban, hagyományos, 15-30 napig tartó csömöszölés mellett erjesztjük, majd magyar és amerikai tölgyből készült fahordóban finom seprőn érleljük.

– Hogyan szüretelnek, és milyen hordókban történik az érlelés?

 • Minden szőlőnk terméskorlátozáson esik át, mely több fázisban történik. Már a metszés során kiemelt figyelmet fordítunk a  terméskorlátozásra, szükség esetén még zöldszüretet is alkalmazunk.  A vörös szőlők a feldolgozás után héjon erjednek olykor akár két hónapon keresztül. A  spontán erjesztésű, adalékmentes vörös boraink, melyek az Authentica borcsalád tagjait gyarapítják, évről évre nyílt kádakban, hagyományos kézi csömöszöléssel készülnek. Az erjedés befejeztével a vörös borok gravitációs technikával a pince hordóiba kerülnek érlelésre. Évjárattól, fajtától függően a hordós érlelés 12 hónaptól 24 hónapig is eltarthat. A hordós érlelés befejeztével történik a hordó szelekció és a házasítás. A pár hónapos tartályos homogenizálás után végül a palackozás, majd a palackos érlelés következik.

– A bortúrázók több napot is el tudnak nálatok tölteni?

 • Pincészetünk a 2019 óta modern kialakítású panziókban ad helyet a kikapcsolódni vágyó bortúrázóknak. Szobáink a zavartalan, maximális kikapcsolódás élményét kívánják nyújtani minden vendégünk számára, így akik nálunk szállnak meg kényelmes, légkondicionált, minden igényt kielégítő szálláshelyen helyen pihenhetnek. A kikapcsolódást dűlőtúra, borkóstolás, történelmi pincesor látogatás teszi teljes élménnyé.
  Akik a borkóstolás elhivatott rajongói, pincészetünk szelekcióját autentikus termelői hidegtál kíséretében kóstolhatják. A borkészítés folyamán a természetességben látjuk a jövőt, így vendégeink az organikus borgazdálkodás rejtelmeibe kaphatnak betekintést látogatásuk során. Pincészetünknél egészséges, magas minőségű szőlő kerül feldolgozásra, mely tartalmazza azokat a tápelemeket, illetve élesztőgombákat, mely lehetővé teszi az adalékmentes, fajélesztők nélküli borkészítést.
  Borászatunk arra törekszik, hogy az ide látogatók teljes élményben részesüljenek, így találkozzanak a borkészítés mérföldköveivel, miközben aktív kikapcsolódásban részesülnek. Farkasmály meglátogatásával több száz éves borkultúra tárul fel meg az ide érkezők számára, ezáltal teljes képet kapva a régióban egyedülálló történelmi pincesor fénykoráról. Nem csupán különleges kóstolási élményben részesülnek vendégeink, hanem egy különleges, történelmi időket idéző utazásban vehetnek részt látogatásuk során.

– Mi a boraik titka?

 • Mi a boraink titka? Az első és legfontosabb egészen biztosan az, hogy saját ízlésünk és törekvésünk alapján, mindenből a lehető legjobbat hozzuk ki. Csak természetes alapanyagokkal dolgozunk és folyamatosan figyelünk a szőlő egyedi jellemzőire, borainkban pedig kizárólag az van benne, amit a szőlő, a terület és az adott év adhat.


Küldjék el nekünk a kérdéseiket és azt feltesszük a partnereinknek 😊!

×