Nem csak egy karóra, hanem eszme és történelem

A PrestigeGold egyik partnerének tettünk fel pár kérdést.

Tamas L’Orant válaszolt nekünk.

 

– Te alapvetően ötvös, ékszerész vagy?

 • A végzetségem alapján ötvös vagyok. Ötvös mester.

  Az ötvös szakma nagyon sok szakterületet foglal magába, ezüstműves, aranyműves, foglaló, vésnök stb. Én ezek közül az aranyműves szakmában szereztem a legnagyobb gyakorlatot de az egyedi karórák készítéséhez még sok kapcsolódó szakmában kell otthonosan mozogni.

– Miért kezdtél el órákat felújítani, átalakítani?

 • Örököltem a dédapámtól egy gyönyörű Longines arany zsebórát. Nem szerettem volna, hogy ez a mestermű továbbra is a fiókban heverjen mint ahogy ezt már generációk óta tette. Ezért utána jártam, hogyan lehetne átalakítani úgy, hogy karóraként hordjam. Azok a megoldások amivel találkoztam nem tetszettek, így elkezdtem egy saját formavilágon dolgozni ami ötvözi a régi idők mestereinek munkáit a mai design elvárásokkal. Egy-egy órámban a szerkezet mögött található akár 80-100-éves történeteket is felkutatom. Lehetőség szerint az eredeti papírjait és dobozát is beszerzem, hogy az új tulajdonosának minden tekintetben egy kivételes és egyedi órát tudjak átadni.

– A szerkezetekkel is te foglalkozol?

 • Az órás szakterület számomra csak szerelem. Ezeket a mechanikus mesterremekeket egy nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező órás kollégám szereli és szervizeli.

  Jó magam egy egy zsebórának a tisztítását szervizelését el tudom végezni de a komoly órás feladatokat nem én csinálom. A mai napig lenyűgöz, hogy 100-120 évvel ezelőtt a ma ismert modern technológiák és gépek nélkül ,milyen máig is tökéletesen működő mesterműveket hoztak létre.

– Évente hány órát varázsolsz újjá?

 • Évente maximum 6-8 órát tudok ebben a minőségben gyártani. Párhuzamosan több órán is tudok egyszerre dolgozni de volt már arra is példa, hogy egy órán 6-hónapig dolgoztam. Egy ilyen tárgy nagyon összetett. A szerkezetén kívül minden egyes esetben egyedileg tervezett és kivitelezett nemesfém tokot kap. Ezen kívűl kézzel varrt bőr szíjat illetve méretre csiszolt üvegeket készítünk hozzá. Azt gondolom az igazi kihívás az , hogy ezekhez a kivételes magas minőségű szerkezetekhez ugyan ilyen minőségű és kivételes tokot készítsen az ember.

– Kik a megrendelők?

 • A megrendelőim legfőképpen Ázsiai tehetős üzletemberek akik értik és szívesen meg is fizetik azt, hogy egy olyan karórájuk legyen amelyből egy darab készült nekik a személyes kívánságaik figyelembevételével. Singapore-i ,Hong-Kong-i, Kuala lumpur-i az ügyfeleim nagy része de készítettem már svájci üzletembernek is órát akinek egy családi örökséget kellett karórává alakítanom.

– A felújításhoz jár még valami kiegészítő szolgáltatás?

 • A megrendelőimmel az első pillanattól fogva szorosan együttműködöm.

  Bevonom őket a tervezés folyamatába ha általuk hozott szerkezetről van szó akkor közösen dokumentáljuk a szerkezet eredetét, sorsát és ezt egy nyomtatott könyv illetve digitális formában is átadom az elkészült órával együtt. Így akár egy család teljes története összefoglalható és leírható egy Tamas L’orant órán keresztül.

  Minden arany karórám egyedi azonosító számmal van ellátva illetve színarannyal beleírom a felhasznált szerkezet nevét.

  Ezen kívül amennyiben a körülmények lehetővé teszik minden esetben a gyár eredeti certificate-ját is mellékelem az órához.


Küldjék el nekünk a kérdéseiket és azt feltesszük a partnereinknek 😊!

×